Werkwijze
De Master Leren en Innoveren is een competentiegerichte opleiding, waarbij de student zelf verantwoordelijk is voor het leerproces. Tijdens de opleiding werk je met vragen, dilemma’s en cases uit je eigen werkpraktijk gebaseerd op onderwijsvernieuwing. Met collega's vorm je op je eigen school een professionele leergemeenschap. Met medestudenten vorm je op de opleiding een professionele leergemeenschap. Er zijn hoorcolleges, werkcolleges, tutorgroepen en er zijn individuele tutorgesprekken. De voertaal tijdens de colleges is Nederlands.
Afronding
De Master Leren en Innoveren is geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Afgestudeerde studenten ontvangen de titel Master of Education (MEd). De MLI is een educatieve master, dit wil zeggen een master gericht op de sector onderwijs. Het is een hbo master en dat betekent dat je een masteronderzoek (thesis) doet in je eigen werkomgeving. Lees meer hierover bij visie op de master.
Planning
De opleiding start jaarlijks in september. De studiedag is donderdag (bij start in een even jaar) en vrijdag (bij start in een oneven jaar) met lestijden van 9.30 - 16.30 uur. De opleiding begint met een tweedaags seminar met overnachting dat plaatsvindt op donderdag en vrijdag op een externe locatie. Lees meer praktische informatie.
Voor wie?
De Master Leren en Innoveren richt zich op ambitieuze docenten, teacher leaders, uit het primair, voortgezet, beroepsvoorbereidend en hoger beroepsonderwijs, die als teacher leader een voortrekkersrol willen vervullen op het gebied van onderwijsvernieuwing/verbetering in hun eigen school.
Kwaliteit
Studenten van de Master Leren en Innoveren (MLI) zijn positief over hun opleiding. Dat blijkt uit de resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2018 (NSE). Studenten geven hun studie gemiddeld een 4,1 (op een schaal van 5). Ze zijn vooral te spreken over de inhoud van de opleiding, de betrokkenheid van docenten, de mate waarin ze het geleerde kunnen toepassen in hun baan, de verworven (wetenschappelijke) vaardigheden praktijkgericht onderzoek en het uitdagende onderwijs in de master.
Keuzegids Masters 2019
De Master Leren en Innoveren (MLI) van Marnix Academie in Utrecht is volgens de Keuzegids Masters 2019 de beste in de regio. Ten opzichte van 2018 is de MLI een aantal plaatsen gestegen.
Op de onderdelen Docenten, Praktijkgerichtheid en Begeleiding scoort de MLI bovengemiddeld. De onderdelen Programma, Toetsing, Wetenschappelijke vorming, Studeerbaarheid en Faciliteiten hebben een gemiddelde score. In vergelijking met vorig jaar scoort de MLI hoger op de onderdelen Docenten en Praktijkgerichtheid.
Het oordeel van de Keuzegids is gebaseerd op het expertoordeel (accreditatiebesluit van de NVAO) en het oordeel van studenten ontleend aan de jaarlijkse Nationale Studentenenquête. De Keuzegids HBO 2019 wordt uitgegeven door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Zie voor meer informatie www.keuzegids.nl
Programma van de opleiding
In de Master Leren en Innoveren werk je aan de volgende competenties:
- onderzoekend vermogen; b.v. onderzoeksvaardigheden, kritisch denken, benutten van onderzoeksdata, communiceren
- lerend en innoverend vermogen; b.v. leertheorieen, innovatietheorieen, onderzoekende houding, kennis van groepsprocessen
- professioneel vermogen; b.v. kritisch denken en argumenteren, reflecteren, netwerken, professionele identiteit.
- leiderschapsvermogen; b.v. leiding geven aan een professionele leergemeenschap, omgaan met weerstanden, creëren van collectieve ambitie.
In de opleiding staan drie programmalijnen centraal die gebaseerd zijn op de bovengenoemde competenties. De drie programmalijnen zijn:
- samen leren en innoveren;
- samen innoveren en onderzoeken;
- samen professionaliseren en leidinggeven.
De opleiding is verdeeld over vier semesters. Aan elk semester is een praktijkopdracht en een professionaliseringsopdracht verbonden. Deze opdrachten worden door de student in nauwe samenwerking met enkele collega’s in de school uitgevoerd.
Lees meer bij lesprogramma over de inhoud van de lijnen.